Historie

De jongens van Berend "eerdappel"

historie

Samen met zonen Geert en Gerrit richtte vader Berend Wever in 1947 de Fa. Wever en Zonen op. Met een aangekocht truckje werden aardappelen vervoerd naar o.a. Musselkanaal en Stadskanaal. Rond Mussel, gelegen in de voormalige veenkolonien in Zuidoost Groningen en het aangrenzende Drentse gebied werden en worden veel (fabrieks)aardappelen verbouwd. De handel in aardappelen was de in 1898 geboren arbeiderszoon Berend Wever niet vreemd. Hij was daarin al vanaf 1922 actief als landkoopman/commissionair voor Hettama in Leeuwarden. Het transport besteedde hij uit aan voerlieden als: Jan Potze, Geert Teuben en Jans Wijnholds, mannen die daarna voor zich zelf verder zouden gaan. Berend schafte zich uiteindelijk ook een paard en wagen aan die hij liet mennen door zwager Gerrit Wubs. Ook kwam er een praam. Zo rolde hij met zijn handel de bezettingsjaren in en was hij enige tijd actief in de voedselvoorziening.

 

Van paard naar wagen en van fa. naar Besloten Vennootschap

Na de oorlog werd de draad weer opgepakt en kocht hij samen met Geert Teuben een Duitse Ford. De tweede wagen was een Franse Ford en werd de eerste truck van de fa. Wever en Zonen. Naast de handel in en het vervoer van aardappelen werken, tot de komst van het aardgas, ook vaste brandstoffen als briketten, eierkolen en turf verhandeld. In de beginjaren ging alles nog met de hand en op de rug en waren de dagen lang.

De bedrijfsnaam wijzigde in 1960 in Fa. Gebr. Wever toen de broers Geert, Gerrit en Wubbe het bedrijf voortzetten. In 1972 werd dat Gebr. Wever B.V. toen de jongste broer Wijbrand toetrad. Nadat Geert, de oudste en Gerrit de 2e broer waren teruggetreden gingen Wubbe en Wijbrand samen verder.

Uiteindelijk heeft Wijbrand het bedrijf in 2013 overgedragen aan zijn dochters: Agnes Uil-Wever, Ellen Drenth-Wever, Riƫt Wever en Alette van Lemel-Wever en de schoonzonen Arjan Drenth (directeur) en Harry van Lemel (directeur).

Wijbrand en Wubbe voeren het beheer over de opstallen in Valthermond. Aan de Kavelingen 52 in Valthermond, hemelsbreed op enkele honderden meters van het dorp Musselkanaal, bevinden zich de garage, kantoren, opslagloodsen, showterrein en stallingsruimte voor het wagenpark. Tot 1979 zat de onderneming aan de Musselweg 32 en Zandtangerweg 31 in het vier kilometer oosterlijker gelegen Mussel.

5

sidebar foto